2019 – Real Madrid vs. Ajax Amsterdam (1-4) – Dusan Tadic
2019 – Ajax Amsterdam vs. Tottenham (2-3) – Lucas Moura
2022 – Real Madrid vs. Liverpool (1-0) – Thibaut Courtois
2012 – FC Barcelona vs. Bayer Leverkusen (7-1) – Lionel Messi
2014 – BATE Borisov vs. Shakhtar Donetsk (0-7) – Luiz Adriano
2005 – Liverpool vs. AC Milan (3-3) – Steven Gerrard
De beste finale aller tijden
2023 – Manchester City vs. RB Leipzig (7-0) – Erling Haaland
63 minuten om geschiedenis te schrijven
2018 – Juventus vs. Real Madrid (0-3) – Cristiano Ronaldo
De meest legendarische goal van Cristiano?
2022 – Real Madrid vs. PSG (3-1) – Karim Benzema
Een onstuitbare Benzema

Wembley is op 1 juni het toneel van de Champions League-finale van 2024. Een eerdere finale tussen dezelfde teams, Borussia Dortmund en Real Madrid, leverde een individuele topprestatie op in de voetbalgeschiedenis. Kijk welk moment dat was en welke andere historische acties (van Ajax, Barcelona, Liverpool en meer) ook in de Champions League plaatsvonden.

Op 24 april 2013 stond Borussia Dortmund tegenover Real Madrid in de halve finales van de Champions League. Madrid was de grote favoriet, maar was niet voorbereid op wat Robert Lewandowski in petto had. De Dortmund-spits drukte de hoop van Cristiano Ronaldo en co de kop in met vier doelpunten.

De Pool scoorde vier doelpunten in 48 minuten en werd daarmee de eerste speler in de geschiedenis van de Champions League die vier keer scoorde tegen Real. De laatste vierklapper in de halve finales van de Champions League dateerde bovendien uit de jaren zestig en werd gescoord door de grote Ferenc Puskas.

Hij is een van de weinige spelers die ooit een perfecte 10 kreeg in het shirt van Ajax. Op 13 mei 2019 schreef Dusan Tadic geschiedenis in de Champions League. De Amsterdammers hadden thuis met 1-2 verloren van Real Madrid en hadden dus veel werk voor de boeg in de terugwedstrijd van de kwartfinales.

Alles werd beslist in Santiago Bernabeu. Tadic dribbelde en raakte alle ballen perfect en leverde de ene schitterende pass na de andere af, om Real daarna te nekken met een prachtige treffer in de bovenhoek. Het resultaat: twee geweldige assists en een fantastisch doelpunt. Een verdiende 10/10.

Deze confrontatie tussen Ajax en Tottenham was gekruid met alle hoogte- en dieptepunten die eigen zijn aan het voetbal. Na een uitzonderlijke campagne stuitte Ajax thuis tegen de Spurs op een hattrick van een speler die niemand had verwacht: Lucas Moura.

De Braziliaan, een ex-speler van PSG, staat niet echt bekend als een geboren doelpuntenmaker, maar speelde in de Johan Cruyff Arena een ongelooflijke wedstrijd met een hattrick in de tweede helft, waaronder twee doelpunten met zijn slechte voet. Moura maakte in de laatste seconden het beslissende doelpunt en schakelde zo een oogstrelend Ajax uit. In Amsterdam beleven ze achter met een prachtig gebroken hart, waarin al het mooie van het voetbal vervat zit.

We hebben het nooit over doelmannen, maar zonder een geweldig sluitstuk is het bijna onmogelijk om de Champions League te winnen. Als Karim Benzema in 2022 de dragende kracht was van Real, dan was Thibaut Courtois de redder in nood. In de finale legde de Belgische doelman een buitenaardse prestatie op de mat tegen het Liverpool van Mohamed Salah.

Los Merengues werden grote delen van de wedstrijd gedomineerd, maar konden rekenen op hun man tussen de palen. Courtois maakte in totaal negen reddingen, waarvan zes op pogingen van de ongelukkige Mohamed Salah. Zonder Courtois had Real deze Champions League niet gewonnen.

Voor veel fans haalde Pep Guardiola Erling Haaland in 2023 naar de kant zodat hij het record van Lionel Messi tegen Bayer Leverkusen uit 2012 niet zou breken. In de heenwedstrijd van de kwartfinale tussen Barcelona en de Duitse ploeg had 'La Pulga' tussen de 25e en de 84e minuut vijf goals gemaakt.

Weinigen weten het, maar Messi was niet de eerste die vijf goals in een wedstrijd gescoord had in de Champions League. Ook Luiz Adriano, de Braziliaanse spits van Shakhtar Donetsk, scoorde in 2014 een vijfklapper (tegen BATE Borisov). Sterker nog: Adriano had in de eerste helft al vier goals tegen de touwen getrapt.

Wat is de gekste wedstrijd in de geschiedenis van de Champions League? De 'remontada'? Nee, de finale van 2005 tussen Liverpool en AC Milan. Bij een 3-0 achterstand bij de rust moesten de Reds hun grootste comeback ooit verwezenlijken om Paolo Maldini en zijn teamgenoten over de knie te leggen.

Onder impuls van een fenomenale Steven Gerrard scoorden de Engelsen in de eerste tien minuten na de rust. Het was de aanvoerder van Liverpool zelf die in de 54e minuut raak trof met een welgemikte kopbal, waarna hij zijn ploeg bij de hand nam. Liverpool scoorde in zes minuten tijd drie keer en won na een legendarische finale de Champions League in 2005.

Erling Haaland schreef in maart 2023 geschiedenis door de derde speler ooit te worden die vijf doelpunten in een wedstrijd scoorde in de Champions League. De 22-jarige Noor maakte met vijf goals in 57 minuten korte metten met RB Leipzig en bezorgde Manchester City een 7-0-zege.

De Noor werd in de 63e minuut van de wedstrijd vervangen en had dus zes of zelfs zeven keer kunnen scoren. De aanvaller van Manchester City was in een uitstekende vorm en aasde op een dubbele hattrick, maar Guardiola haalde hem eraf zodat hij zich niet zou "vervelen".

"Hij zou zich hebben verveeld in de toekomst"

"Hij scoorde 5 doelpunten en raakte de bal 30 of 35 keer. Hij scoorde 5 goals in 60 minuten, meer had hij niet nodig. Als hij deze mijlpaal al op zijn 22ste had bereikt, zou zijn leven gaan vervelen. Hij zou in de toekomst geen doel meer hebben om te bereiken", zei Guardiola. "Dus daarom voerde ik een wissel door."

Op 22 mei 2010 stond het Bayern München van Louis van Gaal in de finale van de Champions League tegenover het Inter Milaan van José Mourinho, de boeman van FC Barcelona. Het was een gesloten eindstrijd tussen twee zeer goed georganiseerde ploegen waarin de Milanezen twee keer toesloegen, dankzij twee doelpunten van één man: de Argentijn Diego Milito.

De centrumspits scoorde twee knappe doelpunten. Het eerste kwam tot stand na een perfecte assist van Samuel Eto'o. Het tweede, in de 70e minuut, maakte de Argentijn door zich in zijn eentje een weg te banen door de verdediging van Bayern en de bal buiten het bereik van Bayern-doelman Hans Jorg Butt te plaatsen. Inter en Mourinho pakten zo dankzij Milito de Beker met de Grote Oren.

Op 27 april 2011 ontmoetten de twee grootste rivalen uit het Spaanse voetbal elkaar in de halve finales van de Champions League. Het was een historische ontmoeting die beslist zou worden door de genialiteit van een man: Lionel Messi. De kleine Argentijn versloeg Real Madrid bijna eigenhandig.

Messi sloeg pas in de 76e minuut voor het eerst toe, na een voorzet van Afellay en een slippertje van Marcelo. Maar het was in de 86e minuut dat de dribbelaar de wereld pas echt verbaasde. Na een legendarische assist van Busquets (die de bal gewoon voor Messi neerlegde) schakelde 'La Pulga' vier Madrileense verdedigers uit en versloeg hij Iker Casillas. Barça won met 2-0 na een pareltje van zijn nummer 10.

Na een 4-0-nederlaag in Parijs moesten de Catalanen alles uit de kast halen in Camp Nou. De mannen van Luis Enrique werden daarbij gemotiveerd door de vastberadenheid van één man: Neymar Jr.

De Braziliaan, gekoppeld aan Luis Suarez en Lionel Messi in de voorhoede van Barça, leidde het offensief van de Catalanen. Met twee goals − waarvan één uit vrije trap − en een legendarische assist op Sergi Roberto zorgde hij bijna in zijn eentje voor een comeback. Het was zonder twijfel de beste wedstrijd uit de carrière van Neymar en zonder twijfel een van de meest legendarische confrontaties in de voetbalgeschiedenis.

Als je het over de Champions League hebt, kun je het onmogelijk niet over de beste speler uit de geschiedenis van de competitie hebben: Cristiano Ronaldo. De Portugees stond er altijd op het kampioenenbal en deed dat in 2018 ook op verbluffende wijze tegen Juventus.

De Portugees scoorde twee keer in het Juventus Stadium, onder meer met een omhaal die de geschiedenisboeken van het voetbal inging. Ronaldo werd toegejuicht en bejubeld door de Italiaanse fans en zou Real Madrid het seizoen daarop verlaten om voor Juve te gaan voetballen.

Ook de prestatie van Karim Benzema in de Champions League van 2022 mag niet ontbreken. De Fransman, die in datzelfde jaar de Ballon d'Or won, kende een fenomenaal seizoen met twee hattricks op rij in de achtste en de kwartfinales tegen respectievelijk PSG en Chelsea. En als je één hattrick moet kiezen, dan is die tegen de Parijzenaren ongetwijfeld de meest indrukwekkendste.

De Fransman bracht Real in zijn eentje opnieuw in de wedstrijd door in dertig minuten drie keer te scoren. De nummer negen van de Koninklijke bezegelde zonder genade het lot van PSG en loodste Real naar de kwartfinales, waarin hij ook een hattrick zou scoren tegen Chelsea.