Zeer sterke klimmer
Evenepoel of Roglic?
Of iemand anders?
Giro2023

Één van de grootste wedstrijden op de internationale wielerkalender, de Giro d'Italia, is van start gegaan. Wie zullen er hoogstwaarschijnlijk strijden voor het podium?

Maglia Rosa

Nu de winnaar van 2022, Jay Hindley, niet deelneemt, is het spel begonnen voor de andere klassementsrenners in de editie van dit jaar.

Maar wie zijn de favorieten en de buitenstaanders om de overwinning in Rome te pakken? Lees verder om te zien wie volgens de sportjournalistiek een goede kans maken in La Corsa Rosa.

In de editie van dit jaar zijn er maar twee grote favorieten: de Belg Remco Evenepoel en de Sloveen Primož Roglič.

Remco Evenepoel heeft zich minutieus voorbereid met een hoogtestage op de Teide (Tenerife). De renner van Soudal Quick-Step mikt op zijn tweede grote ronde dit jaar, na de zege in de Vuelta van vorig jaar.

Vuelta

In die Vuelta liet Evenepoel een indrukwekkende prestatie zien, met 48 seconden voorsprong op Primož Roglič in de tijdrit en het behouden van zijn rode trui in de bergetappes. Evenepoel won de ronde nadat Roglič zich moest terugtrekken na een valpartij. De Spaanse renners Enric Mas en Juan Ayuso vervolledigden het podium.

In 2023 nam Evenepoel deel aan de Vuelta a San Juan Internacional (Argentinië), de UAE Tour en de Volta Ciclista a Catalunya, waarbij hij respectievelijk de 7e, 1e en 2e plaats behaalde in het algemeen klassement. In Catalonië werd hij met slechts zes seconden geklopt door Roglič, wat aangeeft dat de twee renners klaar zijn om het tegen elkaar op te nemen in de Giro. In Luik-Bastenaken-Luik pakte Evenepoel echter de overwinning na indruk te hebben gemaakt op de Côte de La Redoute.

De andere grote favoriet voor de Giro van dit jaar, Primož Roglič, nam deel aan Tirreno-Adriatico en de Volta a Ciclista a Catalunya en won het algemeen klassement in beide races.

De Sloveen lijkt klaar om het beste van zichzelf te geven in de Giro en revanche te nemen voor de Vuelta van vorig jaar, een wedstrijd die hij in het verleden al drie keer wist te winnen.

Naast de twee grote favorieten zijn er ook een paar 'outsiders' die goed willen presteren in het eindklassement in Italië.

Geraint Thomas is een van hen. De INEOS-renner bereidde zich voor op de Giro in de Ronde van de Alpen, waar hij Tao Geoghegan Hart hielp zegevieren in het klassement.

Thomas weet wat het is om in een grote ronde te zegevieren, omdat hij in 2018 de Tour de France won. Kan hij Evenepoel en Roglič verrassen en de overwinning pakken in La Corsa Rosa?

Tao Geoghegan Hart (INEOS) maakte indruk in de Ronde van de Alpen van 2023 door twee etappezeges en het eindklassement te pakken en lijkt klaar voor de Giro van 2023.

Geoghegan Hart streeft ernaar zijn overwinning in de Giro van 2020 te herhalen, toen hij Jai Hindley en Wilco Kelderman versloeg in het klassement.

Een andere INEOS-wielrenner, de Nederlander Thymen Arensman, lijkt naar de Giro te gaan als huisknecht voor Thomas en Geoghegan Hart, in plaats van zelf een klassementskandidaat.

De voormalige renner van Team DSM is een groot talent en wil indruk maken in het klassement. Dat deed hij ook al in de Vuelta van 2022, waar hij als 6e eindigde in het algemeen klassement en de Koninginnerit won.

Rijdend voor BORA-hansgrohe, stond Aleksandr Vlasov op veel favorietenlijsten voor de Giro van 2023.

Een tegenvallend resultaat in de Ronde van de Alpen van 2023 had daar misschien verandering in kunnen brengen. De Rus finishte wegens ziekte niet en wilde zich goed voorbereiden op Luik-Bastenaken-Luik, waarin hij als 46e eindigde.

Ook teamgenoot Lennard Kämna hoopt op een goed resultaat in Italië.

De Duitser maakte indruk in de Ronde van de Alpen door etappe 3 te pakken en als 6e te eindigen in het algemeen klassement. In Tirreno-Adriatico eindigde hij als 4e in het algemeen klassement.

João Almeida presteert goed in Tirreno-Adriatico en de Volta Ciclista a Catalunya en lijkt een kracht om rekening mee te houden in La Corsa Rosa.

VAE

De UAE-renner krijgt de steun van enkele sterke teamgenoten, zoals Jay Vine en Alessandro Covi.

Jay Vine

Vine zelf wil goed presteren in de Giro. De Australiër won dit jaar de eindzege in de Santos Tour Down Under, nadat hij ook de Australische nationale tijdrittitel in de wacht had gesleept.

Vine's specialiteit blijft echter nog steeds klimmen, iets wat hij in de Vuelta van 2022 bewees door twee bergetappes te winnen.

Wie pakt de overwinning in de Giro van 2023? Onder normale omstandigheden lijken Evenepoel en Roglič de sterkste renners onder de deelnemers van dit jaar, maar externe factoren kunnen een wedstrijd in een fractie van een seconde op zijn kop zetten.

Of verrast iemand anders ons in Italië? Het zou niet de eerste keer zijn dat een outsider de Giro op zijn kop zet door de overwinning binnen te halen.