2007-2008: Manchester United
2006-2007: AC Milan
2005-2006: FC Barcelona
2004-2005: Liverpool

Lang gingen Real Madrid en Borussia Dortmund gelijk op in het (door fans) donderende Wembleystadion, maar in de 74e minuut kwam de ontlading voor Madrid met een doelpunt van Dani Carvajal. Negen minuten later bezegelde Vicinius Jr. de wedstrijd en zorgde Madrid ervoor dat het met 0-2 won.

In 2023 had Manchester City zijn eerste Champions League-overwinning tegen Inter Milan. Topspelers Erling Haaland en Kevin De Bruyne hadden belangrijke kansen maar het was uiteindelijk de Spanjaard Rodri die de bevrijdende goal scoorde in de 68e minuut. City haalde het kampioenschap met een 1-0 score.

In het seizoen 2021-2022 nam Real Madrid het in een pittige finale op tegen Liverpool. De Engelsen stootten op een heroïsche Real-doelman Thibaut Courtois, die op meesterlijke wijze zijn lichaam in de weg legde om verschillende pogingen van Liverpool uit zijn doel te houden. Vinicius Junior zorgde voor de beslissing door in de 59e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren.

In het seizoen 2020-2021 versloeg Chelsea Premier League-rivaal Manchester City met 1-0. De tweede helft was spannend, omdat Chelsea-aanvaller Kai Havertz een paar minuten voor rust de score had geopend. Manchester City bracht met Sergio Agüero meer vuurkracht in, maar Chelsea hield Manchester City op heroïsche wijze van een doelpunt.

In 2020 won Bayern München de finale met 1-0 van Paris Saint-Germain. Het was de eerste keer in zeven jaar dat een club uit de Bundesliga de Champions League nog eens kon winnen. Kingsley Coman scoorde in de 59e minuut het enige doelpunt en maakte zo het verschil.

In de finale van het seizoen 2018-2019 streden Premier League-rivalen Liverpool en Tottenham om de Champions League. De Reds wonnen met 2-0 en hadden de wedstrijd van begin tot eind onder controle. Spits Mohamed Salah scoorde in de tweede minuut met een penalty, voordat Divock Origi het afmaakte met een doelpunt in de 87e minuut.

Real Madrid sloot in 2017-2018 een bijzondere reeks af door zijn derde Champions League-finale op rij te winnen. Het versloeg Liverpool met 3-1 en maakte na de rust het verschil. Karim Benzema en Gareth Bale (2x) waren de doelpuntenmakers voor Real.

In 2016-2017 pakte Real Madrid zijn tweede van drie opeenvolgende eindzeges in de Champions League door met 4-1 te winnen van Juventus. Cristiano Ronaldo stal de show met twee doelpunten. Ook Casemiro en Marco Asensio scoorden. Juventus prikte nog tegen met een doelpunt van Mario Mandzukic, maar dat was onvoldoende.

De reeks van drie opeenvolgende eindzeges van Real Madrid begon met een moeilijke finale. Los Merengues moesten in 2016 alles uit de kast halen tegen Atlético Madrid, dat zich 120 minuten lang met hand en tand verzette. De wedstrijd werd beslist met strafschoppen, waarin Real Atlético versloeg met 5-3. Het was Cristiano Ronaldo die de beslissende elfmeter binnentrapte.

De dominante Champions League-reeks van Real Madrid werd even onderbroken door FC Barcelona, dat in 2015 de beste was. Barça versloeg Juventus dat jaar met 3-1. Ivan Rakitic scoorde in de vierde minuut, en Luis Suarez en Neymar maakten het af in de tweede helft.

Alsof drie opeenvolgende Champions League-titels nog niet genoeg waren, voegde Real Madrid daar in het begin van 2010 nog een eindzege aan toe. Het versloeg (opnieuw) Atlético Madrid met 4-1, in een wedstrijd die spannender was dan het resultaat doet vermoeden. De Koninklijke sloeg vier keer toe na de 90e minuut.

De Bundesliga was bijzonder trots op de Champions League-finale van 2013, waarin Bayern München en Dortmund het tegen elkaar opnamen. We kregen een spannende tweede helft, waarin het uiteindelijk de Nederlander Arjen Robben was die scoorde in de 89e minuut en Bayern München zo de overwinning bezorgde.

Bayern München bereikte ook in 2012 de finale van de Champions League, maar het raakte in een spannende wedstrijd niet voorbij Chelsea. Bayern leek de wedstrijd naar zich toe te trekken toen Thomas Müller in de 83e minuut scoorde, maar Chelsea-spits Didier Drogba antwoordde in de 88e minuut met een keiharde kopbal. Het was ook Drogba die daarna voor de beslissing zorgde in de strafschoppenreeks.

In 2010-2011 kregen we opnieuw een gedenkdwaardige Spaans-Engelse clash, toen Barcelona en Manchester United tegenover elkaar stonden. Barça won met 3-1. Lionel Messi, de WK-held van 2022, drukte zijn stempel op de wedstrijd en bracht de Catalanen op voorsprong.

Het is lang geleden dat een club uit de Serie A de Champions League nog eens kon winnen. Inter Milaan was de laatste ploeg die daar in slaagde (in 2010). De Italianen versloegen Bayern München met 2-0. Diego Milito beleefde een wedstrijd die hij nooit zal vergeten. De Argentijn scoorde in de 35e en de 70e minuut en zorgde zo eigenhandig voor de 2-0-eindstand.

Deze wedstrijd herinnert ons aan hoe goed Lionel Messi wel was voor een lange periode. De Vlo scoorde in de 70e minuut tegen Manchester United, waardoor Barça het laken met 2-0 naar zich toe trok. Teamgenoot Samuel Eto'o had daarvoor de ban al gebroken met een doelpunt in de 10e minuut.

Manchester United moest in 2008 alles uit de kast halen en had strafschoppen nodig om Chelsea te kloppen. Er werd niet gescoord in de tweede helft of in de verlengingen, maar Cristiano Ronaldo en Frank Lampard hadden voor de rust wel al raak getroffen. Het was uiteindelijk Ryan Giggs die United de overwinning bezorgde met de beslissende strafschop.

Liverpool verdiende lof in 2007, omdat het tot het einde heeft gestreden in de finale. Dirk Kuyt scoorde in de 89e minuut de 2-1, maar dat zou niet genoeg blijken voor Liverpool. AC Milan had de wedstrijd daarvoor namelijk al naar zijn hand gezet met twee goals van Filippo Inzaghi. Milan had een sterke ploeg en kon dat jaar rekenen op heel wat spelers van de Italiaanse WK-ploeg van 2006.

De fans van FC Barcelona en Arsenal herinneringen zich ongetwijfeld nog de spannende finale van de Champions League in 2006. Barça haalde het met 2-1, maar de Arsenal-fans zullen zich nog steeds afvragen wat er had kunnen gebeuren als Jens Lehmann in de 18de minuut niet van het veld was gestuurd. Arsenal speelde het grootste deel van de wedstrijd met een man minder, maar Barcelona kon daar pas laat van profiteren.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

De finale tussen Liverpool en AC Milan in 2005 was misschien wel de mooiste Champions League-finale ooit. Na de verlengingen stond er 3-3 op het scorebord. Het laatste doelpunt werd in de 60e minuut gemaakt door Xabi Alonso (Liverpool). De Engelsen namen de trofee daarna mee naar huis dankzij de beslissende strafschop van Vladimir Smicer.