Rit 20: veilig richting Parijs voor Vingegaard
De Vogezen
Rit 21: Champs-Élysées
Jordi Meeus pakt laatste etappe

Op 1 juli werd de Tour de France opnieuw op gang geschoten. Dit waren enkele van de belangrijkste ritten in de editie van 2023 en de mannen die wonnen.

Geen gemakkelijke start voor de renners, want het peloton vertrok vanuit de Spaanse stad Bilbao in het prachtige Baskenland, een regio die bekendstaat als wielergek.

Met 3.300 hoogtemeters kregen we misschien wel de zwaarste openingsetappe in de geschiedenis van de Tour.

De renners streden in en rond Bilbao om de eerste gele trui van de Tour van 2023. De slotklim - de Côte de Pike - lag op 10 kilometer van de finish en was bepalend voor de overwinning

In 2022 was het Yves Lampaert die de openingsrit won, een tijdrit in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In het interview achteraf sprak hij de intussen beroemde woorden: "Ik ben gewoon een boerenzoon uit België". Ook in de opener van dit jaar kregen we een onverwachte winnaar.

Adam Yates

Het was Adam Yates die (UAE Team Emirates)  die zijn broer Simon versloeg om het geel. Een hoogdag voor de familie Yates.

Na het openingsweekend in het Baskenland trok het peloton in rit 3 naar Frankrijk. In etappes 5 en 6 stonden de Pyreneeën en een aantal cols van eerste en buiten categorie op het menu.

In rit 5 werden nog geen grote verschillen verwacht tussen de favorieten voor het algemeen klassement, maar titelverdediger Jonas Vingegaard had andere plannen. De Deen pakte meer dan een halve minuut op grote concurrent Tadej Pogacar. De ritwinst en de gele trui waren voor de Australiër Jai Hindley.

In rit 6 baanden de renners zich na de Aspin en de Tourmalet een weg naar de finish via de slotklim naar Cauterets-Cambasque. We kregen opnieuw vuurwerk te zien tussen Vingegaard en Pogacar. Deze keer kwam de Sloveen als overwinnaar uit de strijd door de rit te winnen en 28 seconden in te lopen op zijn Deense rivaal.

Etappe 9 stond in het teken van de terugkeer van de legendarische Puy de Dôme. Na 35 jaar afwezigheid maakte de beroemde vulkaan in de Franse regio Auvergne opnieuw deel uit van het Tour-parcours.

Voordat de renners de finish bereikten op de Puy de Dôme, kregen ze 184 kilometer en 3.600 hoogtemeters voorgeschoteld. Het was Michael Woods (Israel-Premier Tech) die de rit won en de geschiedenisboeken inging.

Woods zette zijn naam naast enkele absolute wielergrootheden. De Puy de Dôme was in de Tour-geschiedenis het decor van enkele legendarische duels en gebeurtenissen. Zo vochten Raymond Poulidor en Jacques Anquetil er in 1964 een episch duel uit en kreeg Eddy Merckx er in 1975 die beruchte vuistslag in de lever.

Rit 13 viel op 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Om dat te vieren, reden de renners door het Jura-gebergte.

De aankomst op 14 juli lag op de Grand Colombier, een klim van buiten categorie. De Pool Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) verteerde die het best en won de etappe.

Tijdritten beslissen vaak over winst of verlies in de Tour, maar in 2023 kregen we slechts één rit tegen de klok.

22 km

De renners reden over een afstand van 22 kilometer van Passy naar Combloux, met onderweg de Côte de Domancy (9,4% gemiddeld). Vingegaard was die dag buitenaards en zette Pogacar op 1’38”. De Deen stak zijn zo zijn hand uit naar zijn tweede Tourwinst.

Een dag later bereidde het peloton zich voor op wat wel eens de zwaarste rit van het parcours van 2023 was. De renners legden 166 kilometer af van Van Saint-Gervais naar Courchevel met maar liefst 5.000 hoogtemeters. Onmenselijk.

Rit 17 kwam aan op de Col de la Loze, met een hoogte van 2.304 meter boven zeeniveau het hoogste punt in het parcours van 2023. De Oostenrijker Felix Gall (AG2R Citroën Team) won de rit, terwijl Pogacar in de achtergrond helemaal kraakte.

In rit 20, op de voorlaatste dag, kregen renners met klassementsambities een laatste kans om nog op te schuiven in de stand.

De Vogezen

Het peloton kreeg verschillende beklimmingen voorgeschoteld in de Vogezen, waaronder de Ballon d'Alsace (11 km, 5,3% gemiddeld).

De laatste Tour-etappe voerde het peloton traditioneel naar Parijs en de iconische Champs-Élysées. Terwijl de gele trui genoot van een glas champagne, bereidden de sprinters zich na drie weken afzien voor op hun hoogtepunt.

Jonas Vingegaard pakte voor de tweede maal de gele trui, maar een echte verrassing was de overwinning in deze etappe van de Belg Jordi Meeus. Hij sprintte voorbij Jasper Philipsen, die vorig jaar gewonnen had, evenals Dylan Groenewegen en Mads Pedersen.