Afrikaanse kampioenen met een sterk middenveld
Doelpunt van Cody Gakpo (84')
Een zware klap voor de Teranga Lions
Doelpunt van Davy Klaassen (90+9')
Senegal en Ecuador strijden om tweede plek in Groep A

Achteraf lijkt het een duidelijke overwinning: 0-2 voor het Nederlands elftal tegen Senegal. Maar het duurde lang voordat de eerste doelpunten vielen, en de Afrikaanse kampioenen hielden de intensiteit van het spel vanaf het begin hoog met een sterk middenveld.

Noppert (Heerenveen) - De Ligt (Bayern München), Van Dijk (Liverpool), Aké (Manchester City) - Dumfries (Inter Milan), Berghuis (Ajax), De Jong (FC Barcelona), Blind (Ajax) - Gakpo (PSV) - Bergwijn (Ajax), Janssen (Royal Antwerp FC)

Oranje presenteerde zich met een jong en solide defensief elftal. Memphis Depay bekeek de wedstrijd in eerste instantie vanaf de bank.

Er was enige discussie vooraf over het dragen van een 'One Love'-armband, om steun te betuigen aan de groepen die in Qatar worden onderdrukt, maar aangezien FIFA een gele kaart dreigde voor iedere speler of captain die hem droeg, besloot Virgil van Dijk de band niet te dragen.

(In de afbeelding, de verklaring van zowel de Nederlandse als de Belgische, Zwitserse, Engelse, Deense, Engelse, Welse en Duitse voetbalbonden over de FIFA-sancties voor de 'One Love'-armband.)

De Senegalezen zorgden voor hoge druk op het middenveld. Ze konden echter geen doelpunten maken, mede dankzij de snelle reacties van doelman Noppert.

De sterspits van Senegal, Sadio Mané, was door een peesblessure uitgevallen. De spits van Bayern München had zich aangesloten bij de selectie voor het WK maar moest vlak voor het toernooi afhaken.

Door het gemis van Mané lag er hoge druk op de overige elf: E. Mendy (Chelsea) - Sabaly (Real Bétis), Cissé (Olympiakos), Koulibaly (Chelsea), Diallo (RB Leipzig) - Kouyaté (Nottingham Forest), N. Mendy (Leicester City), I. Gueye (Everton) - Diatta (AS Monaco), Dia (Villarreal CF), Sarr (Watford FC).

Tijdens de eerste drie kwartier voerde het Senegalese team veel druk uit op de Nederlandse spelers. Op de tegenaanval boden ze zichzelf meerdere kansen, waaronder die van Frenkie De Jong in de 19e minuut.

Het was in het begin dan ook een evenwichtige wedstrijd. De tussenstand was 0-0 en beide teams hadden de hele wedstrijd de overhand kunnen hebben.

De wedstrijd werd in de tweede helft met evenveel intensiteit hervat als in de eerste. Senegal had een kans met een goede voorzet van Diallo, maar het kwam niet tot een goal.

Met zijn rechtervoet schudde de Senegalese spits Boulaye Dia de Nederlanders in de 65e minuut wakker. Noppert stootte de bal af na een duikvlucht naar links en wendde zo de gevaarlijkste kans van Senegal af.

Senegal had de pech van twee blessures tijdens de wedstrijd: Diallo en Kouyaté. Uiteindelijk kon het Nederlands elftal in de laatste speelminuten winnen, mede dankzij het slechte optreden van de Senegalese doelman Edouard Mendy.

PSV-speler Cody Gakpo leverde Nederland eindelijk de eerste treffer van de wedstrijd in minuut 84.

De mannen van coach Aliou Cissé leken na dit eerste Oranje-doelpunt de controle over de situatie te verliezen.

In de lange verlenging, veroorzaakt door de blessures van de twee Senegalese spelers tijdens de wedstrijd, wist Davy Klaassen nog een belangrijk punt te maken. Met 2 tegen 0 in de laatste minuut kon Oranje opgelucht ademhalen en de wedstrijd als gewonnen beschouwen.

Voor Nederland is een eerste plek in groep A makkelijk haalbaar. Senegal zou de tweede plek kunnen behalen, als je er vanuit gaat dat de wedstrijd tegen Qatar een formaliteit is en ze op 29 november tegen Ecuador winnen. Voor Oranje zijn de volgende wedstrijden op 25 november (Ecuador) en 29 november (Qatar).