EK-koorts: terug naar Euro 2000 met Hollandse penalty's en een Franse 'golden goal'

Trézéguet als held

Op 2 juli 2000 brak er in Frankrijk een golf van vreugde los. In de 103e minuut van de finale tegen Italië, nadat Sylvain Wiltord in de laatste seconden de gelijkmaker had gescoord, bezorgde David Trézéguet met een 'golden goal' de 2-1 overwinning. Een magische afsluiting van een schitterend toernooi. Laten we 24 jaar teruggaan in de tijd en de hoogtepunten en magie van Euro 2000 herbeleven!

Alle statistieken zijn afkomstig van de officiële Euro-website.

Op 10 juni 2000 begon België het Europees Kampioenschap, een toernooi dat samen met Nederland werd georganiseerd. Deze editie beloofde bijzonder spannend te worden. Volgens L'Équipe waren zes landen de absolute favorieten: de Duitse titelverdediger, de Franse wereldkampioen, Engeland, Nederland, Spanje en Italië.

Vanaf de eerste dag wankelden de favorieten echter al. In de "groep des doods" hield Roemenië Duitsland in bedwang met een 1-1 gelijkspel. Ondertussen zorgde Portugal voor een grote verrassing door in een spectaculaire wedstrijd Engeland met 3-2 te verslaan.

In de andere groepen wisten België en Italië hun positie te behouden in Groep B, terwijl Frankrijk en Nederland de verwachtingen waarmaakten in Groep D. Spanje daarentegen werd verrast door Noorwegen (0-1), dat daarmee de leiding nam in Groep C, waarin ook Joegoslavië en Slovenië speelden.

Poule A

Op de tweede speeldag van Groep A werden de kaarten opnieuw geschud. Portugal, met Luís Figo als uitblinker, bevestigde zijn sterke start door de moedige Roemenen met 1-0 te verslaan. Duitsland, dat worstelde met offensieve problemen, verloor met 1-0 van Engeland. Hierdoor pakten de Engelsen de tweede plaats in de groep, samen met Roemenië. Zij zouden elkaar ontmoeten in de derde en laatste wedstrijd.

Op de tweede speeldag herstelden de favorieten zich. Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland wonnen allemaal, waarmee hun kansen op kwalificatie stegen. Alleen België leed een zorgwekkende 2-0 nederlaag tegen Italië.

De laatste speeldag was legendarisch. Eerst verrasten de Roemenen met een knotsgekke 3-2 overwinning op Engeland, wat hen een plek in de knock-outfase opleverde. Ook Portugal ging door na een verbluffende 3-0 overwinning op het teleurstellende Duitsland. Ook Portugal, dat het teleurstellende Duitsland vernederde met 3-0, zou doorgaan naar de volgende ronde.

In de andere wedstrijden verzekerde Turkije zich van een plek door België met 2-0 te verslaan en plaatste zich samen met Italië. Spanje versloeg Joegoslavië met 4-3 na een zenuwslopende wedstrijd met twee Spaanse doelpunten in blessuretijd. Frankrijk en Nederland, beide al gekwalificeerd, boden de toeschouwers een waar spektakel. De wedstrijd eindigde in een 3-2 overwinning voor Nederland, onder leiding van Patrick Kluivert.

De kwartfinales zijn bekend: Portugal staat tegenover Turkije, Italië neemt het op tegen het verrassende Roemenië, en Nederland speelt tegen Joegoslavië. Frankrijk zal het opnemen tegen Spanje.

Favoriet

Turkije en Portugal starten als eerste. Met drie overwinningen in evenveel wedstrijden zijn de Portugezen de grote favoriet. Ze stellen niet teleur en winnen met 2-0, dankzij twee doelpunten van Nuno Gomes en twee assists van Luís Figo. Italië verplettert de Roemeense hoop met doelpunten van Totti en Inzaghi.

De laatste twee kwartfinales zijn totaal verschillend. Nederland zal zijn stempel drukken door Joegoslavië met 6-1 te verslaan, waarbij Kluivert een hattrick scoorde. Ze zullen het opnemen tegen Italië in de halve finales. Frankrijk won het intense gevecht tegen de Spanjaarden met 2-1 en staat tegenover Portugal.

Aan de ene kant heb je Portugal, de verrassing van dit EK, die iedereen versteld deed staan. Aan de andere kant staat de regerende wereldkampioen. Het belooft een aantrekkelijke wedstrijd te worden, en dat was het zeker... Na de openingstreffer van Nuno Gomes kwam Frankrijk in de 52e minuut dankzij Thierry Henry weer op gelijke hoogte. De strijd was gelijkopgaand en pas in de 117e minuut bezorgde Zinédine Zidane de Fransen de overwinning door een penalty te scoren. Hiermee kwam er een einde aan het Portugese sprookje.

In de andere halve finale gebeurde er iets heel anders. In de 34e minuut kreeg Italië een rode kaart, waardoor ze met een man minder waren. Ze hadden het zwaar. Bergkamp schoot tegen de paal en Toldo stopte de strafschop van De Boer. Italië bleef onder druk staan en kreeg later nog een strafschop tegen. Kluivert nam de strafschop, maar schoot tegen de paal. Uiteindelijk werd de wedstrijd beslist met strafschoppen. De Italianen wonnen, ook al hadden ze de hele wedstrijd minder spelers. Het was een teleurstelling voor Nederland.

In de finale treffen Frankrijk en Italië elkaar. Volgens de media hebben beide teams een gelijke kans om te winnen. Het wordt een opwindende wedstrijd, want na een intense eerste helft staat het nog steeds 0-0.

De Italianen scoorden in de 55e minuut dankzij Delvecchio. Met slechts twee tegendoelpunten (in de poulefase tegen Turkije en Zweden) liet de Squadra Azzurra zien hoe sterk ze waren. Na dit doelpunt gingen ze defensiever spelen.

Frankrijk probeert van alles, maar niets lijkt te werken tegen de sterke Italiaanse verdediging. In de 94e minuut beginnen de Italianen al te juichen en de champagne staat al klaar. Maar dit vroegtijdige feest brengt ongeluk. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd sleept Sylvain Wiltord beide teams de verlengingen in. Ze kunnen weer opnieuw beginnen.

Tegen het einde van de wedstrijd bracht de Franse coach Roger Lemerre twee spelers in: David Trézéguet en Robert Pirès. Pirès leverde een perfecte voorzet af en Trézéguet schoot de bal briljant achter Toldo: 2-1. Frankrijk won op wonderbaarlijke wijze en werd het eerste team dat zowel het WK als Euro achter elkaar won - een historische prestatie!