'Mooie wedstrijd, zwakke scheids'
Spaanse fans geven toe dat het twijfelachtig was
Spanje door na 2-1 in minuut 119
Een grootheid vertrekt

Spanje versloeg Duitsland in de kwartfinales van het EK (2-1), in wat sommigen beschouwen als de beste wedstrijd van het kampioenschap tot nu toe. De twee beste teams van het toernooi lieten een ongebruikelijke intensiteit zien en de wedstrijd werd in de laatste minuut van de extra tijd beslist.

Veel Duitse media en commentatoren zijn er echter niet over uit of de wedstrijd eerlijk is verlopen. Ze hebben veel kritiek op de scheidsrechter en spreken in sommige gevallen zelfs van een flagrante diefstal.

Na een gespannen eerste helft scoorde Spanje 1-0 in de 51e minuut. Maar het was nog niet veilig. Op 'typisch Duitse wijze' scoorde de jonge Florian Wirtz in minuut 89 de gelijkmaker. Toen moesten de teams verder in de verlenging.

Het moment van controverse vond plaats in de eerste minuut van de verlenging. Het was 1-1. De Duitse Jamal Musiala maakte een heel hard schot op het Spaanse doel.

De bal raakte de hand van de Spanjaard Marc Cucurella en kaatste af, weg van de goal.

Anthony Taylor, de scheidsrechter, stond dicht bij het spel en kon alles van dichtbij zien. Hij besloot dat het geen penalty was.

De VAR liet ook niets weten. Voorstanders van deze beslissing zeggen dat Cucurella ondanks de handsbal niet van plan was het traject van het schot af te snijden.

Het is mogelijk dat de Duitse spits Niclas Füllkrug aan het begin van deze specifieke aanval buitenspel stond. In dat geval had de VAR de hele aanval moeten annuleren en maakte de handsbal van Spanje aan het eind niet uit. We zullen het nooit weten, want de VAR deed geen analyse.

Bestolen?

De Duitse krant Bild was hoe dan ook verontwaardigd en gaf aan dat Duitsland 'bestolen' was van een verdiende penalty.

Ook Julian Nagelsmann, de Duitse coach, keek kritisch naar het optreden van de scheidsrechter. "Ik weet niet welke regel is toegepast," zei hij na de wedstrijd in een persconferentie. "Ik weet niet wanneer het natuurlijk [niet-strafbaar hands] is en wanneer niet."

Voormalig voetballer Bastian Schweinsteiger was harder op de Duitse zender ARD. Hoewel het handcontact "niet opzettelijk was," had Cucurella zijn arm ook niet "tegen het lichaam zitten", zoals het hoort. En in dat geval is het volgens hem hands.

Schweinsteiger gaf echter ook toe dat Toni Kroos, die meerdere overtredingen maakte, van het veld gestuurd had kunnen worden met twee gele kaarten. "Daar hadden we geluk."

Afgaand op reacties in de (sociale) media genoot het internationale publiek van de mooie wedstrijd maar beklaagde men zich ook over de scheidsrechter. Met name Engelse kijkers schaamden zich hardop voor landgenoot Anthony Taylor, die maar liefst 15 gele en 1 rode kaart uitdeelde.

Het was dezelfde scheidrechter die de goal van Xavi Simons afkeurde tijdens Nederland-Frankrijk.

Zelfs sommige Spaanse fans gaven toe dat het een twijfelachtige beslissing was om na die handsbal geen strafschop te geven. Ze zeggen dat Spanje zich stil had moeten houden als er een strafschop was gefloten.

Maar de realiteit was grillig: Spanjaard Merino scoorde in de laatste minuut van de verlenging, de gastheer van het EK moest opgeven, en La Roja ging door in de halve finales. Nu wacht Frankrijk voor een spannende confrontatie op 9 juli.

Het ergste aan de wedstrijd was misschien wel dat het de laatste van Toni Kroos was. De grootheid van het Duitse elftal en Real Madrid zou na het EK met pensioen gaan - en die dag is nu gekomen.