Groep F nummer twee
Vier punten, net als Kroatië
Belgen in een ongunstige positie
België's laatste wedstrijd tegen Kroatië is essentieel

Het Marokkaanse team baarde opzien door België te verslaan met 2-0 in de tweede wedstrijdronde van groep F. Klik verder om de belangrijkste momenten van de wedstrijd te zien, plus de compleet omgegooide rangorde van de poule!

Als de halve finalisten van het afgelopen WK, begonnen de Belgen de wedstrijd als favoriet - mede dankzij hun overwinning op Canada in de eerste wedstrijd.

De selectie gecoacht door Roberto Martinez heeft een gouden generatie spelers onder leiding van Kevin De Bruyne. Het enige minpuntje is misschien dat deze spelers al wat ouder zijn. Kevin De Bruyne heeft zelfs in een interview gezegd dat het vorige WK (of het EK van 2020) hét moment voor deze spelers was geweest om kampioen te worden.

De Marokkanen waren niet van plan zomaar op te geven. Ze hadden in de vorige wedstrijd overtuigend de 0-0 gehouden tegen Kroatië, finalist van het WK 2018.

De Rode Duivels hadden een solide verdediging opgesteld, met een middenveld bestaande uit Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, ondersteund door Thomas Meunier (op de foto) en Timothy Castagne om de zijkanten te controleren.

België wist in de eerste helft meerdere kansen te krijgen maar maakte er geen goals van dankzij een gedisciplineerd Marokkaans blok. Ex-Marseille-speler Michy Batshuayi en Amadou Onana slaagden er niet in om de bal in het net te krijgen.

Met hun directe spel wist Marokko eveneens interessante situaties te creëren. Een vrije trap door Hakim Ziyech landde prachtig in het Belgische doel.

De goal werd echter na overleg met de VAR door de scheidsrechter afgekeurd, omdat Romain Saïss, die bij het begin van de bal buitenspel stond, keeper Thibaut Courtois had gehinderd.

In the tweede helft trokken de Rode Duivels zich geleidelijk terug. De mannen van Walid Regragui, aangevoerd door een uitstekende Ziyech, kwamen telkens gevaarlijk dicht bij het doel van de tegenstander.

De Marokkaanse overheersing werd logischerwijs beloond met een goal in de 73e minuut. Abdelhamid Sabiri schoot de bal achter in het net na een vrije trap buiten het midden van zijn ploeg. Courtois had geen kans om de bal tegen te houden.

Met de rug tegen de muur zocht België op het einde van de tweede helft de gelijkmaker. Roberto Martinez haalde de twee steraanvallers Romelu Lukaku en Dries Mertens op het veld. Maar niets hielp en de voormalige WK-halve finalist kwam wanhopig niet tot scoren.

De laatste hoop van de ploeggenoten van De Bruyne kwam uit een hoekschop. De bal werd doorgegeven met een kopbal van Jan Vertonghen maar belandde buiten het kader van de goal. België was deze zondag 27 november zeker niet succesvol…

In extra tijd (90+2) slaagden de Marokkanen erin om de overwinning definitief te maken. Opnieuw speelde Hakim Ziyech een sleutelrol. Hij gaf een mooie pass aan Toulouse-speler Zakari Aboukhal, die met een snelle trap de 2-0 maakte voor Marokko.

De opmerkelijke prestatie van Marokko tegen België was duidelijk te danken aan de kracht van het team. Toch was coach Walid Regragui, geciteerd door 'So Foot', voorzichtig over de toekomst: "We hebben maar vier punten en ik wil niet dat we daar stoppen. Iedereen heeft het over Canada. Het is een sterk team dat moeilijk te verslaan zal zijn."

De Marokkaanse selectie heeft echter reden tot optimisme, met vier punten gepakt in de wedstrijden tegen twee ploegen die in 2018 tot de laatste vier behoorden.

Ziyech en zijn teamgenoten staan tweede in groep F, gelijk op punten met de Kroatische koploper en vóór België en Canada.

De Rode Duivels bevinden zich in een ongunstige positie met slechts 3 punten en een derde plaats. Toch is kwalificatie voor de volgende ronde nog mogelijk, want ze hebben slechts 1 punt achterstand op de twee groepsleiders.

België's lot hangt af van de laatste wedstrijd tegen Kroatië, op donderdag 1 december om 16:00 uur. De Kroaten wonnen eenvoudig van Canada met 4-1 maar hadden het moeilijk tegen Marokko. Het wordt dus nog spannend welke teams van Groep F de top 16 van de wereld zullen bereiken.