De 'Slag van Nürnberg' in 2006: Was Portugal-Nederland de vuilste wedstrijd aller tijden?

Dieptepunt

Het Nederlands elftal heeft door de jaren heen veel hoogte- en dieptepunten gekend. De achtste finale tegen Portugal op het WK 2006 behoort ongetwijfeld tot die tweede categorie.

De wedstrijd tegen de Portugezen ontaardde in een echt straatgevecht, waarbij de scheidsrechter maar liefst twintig kaarten trok. Lees verder en reis met ons terug naar een van de meest beruchte duels uit de WK-geschiedenis.

Zowel Nederland als Portugal kwamen de groepsfase goed door. Nederland eindigde met zeven punten als tweede in groep C achter Argentinië, terwijl Cristiano Ronaldo en co een perfect parcours aflegden in groep D.

Beide landen trokken met veel ambitie naar hun achtste finale, die op 25 juni 2006 in Nürnberg zou worden gespeeld.

De bondscoaches van beide landen waren destijds Marco van Basten en Luiz Felipe Scolari, maar het waren de spelers die een negatieve hoofdrol opeisten.

Revanche

De spanning zat er goed in voor de wedstrijd. Nederland wilde zich immers revancheren voor EURO 2004, waarin het in de halve finale werd uitgeschakeld door thuisland Portugal. Iedereen was bereid om alles te geven.

Als scheidsrechter werd de ervaren Valentin Ivanov aangesteld, maar de Rus zou een erg moeilijke avond beleven.

De toon was meteen gezet. Mark van Bommel kreeg al in de tweede minuut een gele kaart en opende daarmee het kaartenfestijn.

Khalid Boulahrouz volgde vijf minuten later het voorbeeld van Van Bommel door zelf een gele kaart te pakken voor een stevige overtreding op Cristiano Ronaldo. De Portugese superster verliet kort na het halfuur geblesseerd en in tranen het veld na de bewuste charge.

Niet veel later werd ook de Portugese middenvelder Maniche op de bon geslingerd voor een fout op Van Bommel.

Diezelfde Maniche opende kort daarna de score door Van der Sar van dichtbij te verslaan met een welgemikt schot: 1-0 voor Portugal.

Daarna eiste Costinha de schijnwerpers op. De middenvelder kreeg een eerste gele kaart voor een felle tackle op Philip Cocu, en vlak voor de rust maakte hij hands. Dat leverde hem een tweede gele karton en dus rood op. Portugal moest met tien man verder in de tweede helft.

Nederland kwam vol goede moed uit de kleedkamer en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er bijna vijf minuten na rust, maar de inzet van Cocu belandde op de lat.

Daarna gingen beide ploegen steeds minder voetballen en ontspoorde de wedstrijd volledig. Petit zette vlak voor de kans van Cocu de toon met de eerste gele kaart na rust.

Daarna was het de beurt aan Giovanni van Bronckhorst en Luís Figo, die een kopstootje uitdeelde aan Van Bommel. Beiden gingen in het boekje van Milanov.

Daarna eiste Boulahrouz de schijnwerpers weer op: de verdediger werd in de 63ste minuut van het veld gestuurd voor iets wat leek op een slag in het gezicht van Figo. Het incident leidde tot het zoveelste opstootje. De temperatuur begon nog meer te stijgen, zou ook scheidsrechter Milanov ondervinden.

De volgende speler die op de bon vloog, was Deco, voor een smerige tackle op Johnny Heitinga. In het daaropvolgende opstootje kreeg Wesley Sneijder geel voor een duw op Petit. Hetzelfde lot was Van der Vaart beschoren, omdat hij iets had gezegd.

Het kan niet erger worden zou je denken, maar het venijn zat hem nog helemaal in de staart van de wedstrijd.

Eerst kregen doelman Ricardo (tijdrekken) en linksachter Nuno Valente (stevige overtreding van achteren) een gele kaart. En daarna zou Deco zich opnieuw negatief laten opmerken.

De middenvelder gooide de bal duidelijk weg bij een Nederlandse vrije trap en kreeg een tweede gele en dus rode kaart. Portugal weer met een man minder.

Nederland ging ondertussen met de moed der wanhoop op zoek naar de gelijkmaker. Dirk Kuyt was er dichtbij, maar raakte niet voorbij Ricardo.

Net als Portugal eindigde ook Nederland de wedstrijd met negen man, nadat Van Bronckhorst een tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Tiago.

Kort daarna maakte Milanov een einde aan de wedstrijd. Portugal stootte door naar de kwartfinales, Nederland droop gefrustreerd af.

Milanov trok in totaal 16 gele en 4 rode kaarten in een wedstrijd die bol stond van de incidenten en snel omgedoopt zou worden tot de 'Slag van Nürnberg'.

WK-record

Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds een record op een WK voetbal. Nooit trok een scheidsrechter meer kaarten dan tijdens Portugal-Nederland.

Milanov zou na de wedstrijd kritiek krijgen, onder meer van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Bovendien mocht de Rus daarna geen wedstrijden meer fluiten op het WK 2006.

De Slag om Nürnberg doet denken aan de kwartfinale op het WK in Qatar tussen Nederland en Argentinië. Spanjaard Mateu Lahoz trok toen de ene gele kaart na de andere in wat een echte veldslag was.