Belgische atlete uitgesloten van EK-finale om bizarre reden: "Absurd!"

Gemengde gevoelens
Een vlucht terug naar België
Opmerkelijk
Rockets werden 7e in de finale

Delphine Nkansa vertegenwoordigde België met trots op de Europese Kampioenschappen atletiek 2024 in Rome. De Belgische sprintster deed individueel mee en met het 4 x 100 estafetteteam voor vrouwen, dat ook bekend staat als de 'Belgian Rockets'.

Ze werd individueel uitgeschakeld in de halve finale van de 100 meter, maar met het estafetteteam wist ze zich te plaatsen voor de finale, aldus World Athletics.

De Belgian Rockets zetten een tijd neer van 42"85, hun beste tijd van het jaar volgens het Belgische sportmedium Sporza, en daarmee een mogelijk ticket voor de Olympische Spelen in Parijs.

De glimlach van de Belgen maakte echter al snel plaats voor gemengde gevoelens, want Nkansa kwam met vervelend nieuws tijdens het interview na de race met Sporza.

Nkansa legde uit dat ze de dag voor de finale (dinsdag) naar België terugvloog, omdat ze woensdagochtend andere belangrijke verplichtingen had.

"Als ik dat examen mis..."

De Belgische sportster studeert rechten in België en had een examen op woensdag. "Als ik dat examen mis, moet ik mijn jaar overdoen", zo legde ze uit.

Opmerkelijk

Het is opmerkelijk dat een atlete die haar land zou vertegenwoordigen in de finale van een groot kampioenschap, zich moet terugtrekken vanwege andere verplichtingen. Een oordeel dat ook werd verwoord door de voormalige Belgische atlete Eline Berings, co-commentator voor Sporza in Rome.

"Een extra telefoontje"

"Kan de federatie dan eens geen extra telefoontje doen?", vroeg Berings zich af. "Het is toch echt absurd dat er voor iemand van dit niveau niet kan onderhandeld worden om dat examen te verplaatsen? Het is echt jammer", vervolgde ze.

"Stel je voor dat je de Spelen nog mist"

"Stel je voor dat je de Spelen nog mist omdat je in de finale niet in je sterkste setting loopt en een ander land nog sneller doet", sprak Berings bezorgd.

Uiteindelijk behaalden de Rockets een zevende plek in de finale van de 4x100 meter. Misschien was het resultaat beter geweest met Nkansa erbij. Wie wel medailles pakten, waren Groot-Brittannië (een tijd van 41"91), Frankrijk met zilver, en Nederland met brons.