12 - Cristiano Ronaldo vs. Spanje - 2018
13 - Pelé vs. Italië - 1970
14 - Siphiwe Tshabalala vs. Mexico - 2010
15 - Kylian Mbappé vs. Argentinië - 2022

Het WK van 2010 zag een aantal 'zwabberdoelpunten' door het ontwerp van de bal, de Jabulani. Een van de landen die de tol betaalde was Uruguay. De Nederlandse aanvoerder Giovanni van Bronckhorst vuurde een buitenaards schot af van buiten het strafschopgebied en versloeg de arme Fernando Muslera. Een schicht vanop 35 meter waarmee Oranje de score opende en meteen met één voet in de finale stond.

Naast het geweldige doelpunt van Van Bronckhorst delen we hier onze selectie van de 15 meest bijzondere doelpunten in de geschiedenis van het WK.

Vóór 2014 had Colombia nog nooit de kwartfinales van het WK bereikt. Maar op 28 juni 2014 maakte een klein genie een einde aan die negatieve reeks. Zijn naam? James Rodriguez.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Met een sublieme volley trapte hij zijn land naar de kwartfinales. Colombia won met 2-0 tegen Uruguay en kort daarna versierde James een transfer naar Real Madrid. Hij won dat jaar ook de Puskas Award voor het mooiste doelpunt van het jaar. Twee of liever drie vliegen in één klap.

"Tweede paal Pavaaaaaaard", het live-commentaar van de Fransman Gregoire Margotton is minstens zo beroemd als het doelpunt zelf. Toen Frankrijk aan het begin van de tweede helft met 2-1 achterstond tegen het Argentinië van Lionel Messi, vuurde Pavard een raket af van buiten het strafschopgebied. Met dit zuivere, prachtige schot zorgde hij mee voor een 4-3 overwinning voor Frankrijk en een plaats in de kwartfinales.

Een uniek doelpunt, in een heel bijzondere context. Nederland nam revanche voor de verloren WK-finale van 2010 door titelverdediger Spanje te vernederen met 5-1.

De wedstrijd draaide uit op een debacle voor Spanje, waarbij de kopbal van Robin Van Persie van buiten het strafschopgebied hét beeld was van een wereldkampioen die op instorten stond. De Puskas Award moest Van Persie dat jaar aan James Rodriguez laten, maar hij maakte wel een einde aan de Spaanse dominantie in de voetbalwereld.

In de halve finale van het WK 1986 stonden Argentinië en Engeland tegenover elkaar. Door de conflicten tussen de twee landen speelde de rivaliteit zich af op en naast het veld. In deze gespannen sfeer zou één man de wedstrijd naar zijn hand zetten: Diego Maradona.

Het kleine genie van 1,65 m zou eerst de scheidsrechter misleiden. Na een voorzet deed hij alsof hij kopte, maar raakte hij de bal eigenlijk met zijn hand. Het doelpunt werd echter goedgekeurd. Deze actie werd bekend als 'De Hand van God' en ging het pantheon in van voetbalgoals.

Eén doelpunt volstond echter niet voor Diego Maradona. In de tweede helft maakte hij een einde aan de Engelse hoop door vanop zijn eigen helft bijna alle spelers van de tegenstander voorbij te dribbelen. Deze goal wordt beschouwd als het 'doelpunt van de eeuw' en hielp mee om Argentinië later te plaatsen voor de finale.

Als je een WK-finale zou moeten kiezen, dan overtreft het drama van de finale van 2006 alle andere (inclusief de finale van 2022). Zinédine Zidane gaf een kopstoot aan Marco Materazzi, maar scoorde ook een fantastische goal. Hij nam daarbij een waanzinnig risico, die een ongeziene portie moed en durf vergde.

Bij 0-0 in deze finale kregen de Fransen een penalty. Nummer 10 Zidane nam zijn verantwoordelijkheid. Zijn blik verraadde geen enkele emotie, behalve de zekerheid dat de bal de achterkant van het net zou raken. Zidane verraste Gianluigi Buffon met een panenka die via de lat binnen ging. Hij zette Frankrijk zo op voorsprong en de rest is geschiedenis ...

We schrijven de 90ᵉ minuut in de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië op het WK in 1998. Bij een gelijke stand stuurt Frank de Boer Dennis Bergkamp de diepte in met een lange bal. De aanvaller controleert perfect en schiet enig mooi binnen. Een legendarisch doelpunt dat werd vereeuwigd door het commentaar van Jack van Gelder: "Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp!"

De Spaanse kranten wisten het zeker voor de achtste finales op het WK in 2006 tegen een Frankrijk zonder jonge spelers: "We gaan Zidane met pensioen sturen." Maar het was een toen 23-jarige vleugelspeler die geschiedenis zou schrijven in deze wedstrijd.

"Vas-y mon petit!"

Franck Ribéry werd door Patrick Vieira de diepte in gestuurd en na een stevige sprint scoorde hij zijn eerste doelpunt voor de Franse nationale ploeg. Hij werd daarbij aangemoedigd door commentator Thierry Gilardi: "Ga ervoor, jongen!" Frankrijk won uiteindelijk met 3-1. Het laatste doelpunt werd gescoord door El Magnifico zelf, Zinédine Zidane.

Geen enkel ander doelpunt in de geschiedenis van het WK werd later gescoord (in de 101ᵉ minuut). Nederland maakte gelijk tegen de Argentijnen met een briljante ingestudeerde vrije trap, met zowel Teun Koopmeiners als Wout Weghorst in een hoofdrol. Hoewel het Lionel Messi en co waren die uiteindelijk wonnen, zal de voetbalwereld deze geniale ingeving van Oranje nooit vergeten.

Ronaldinho is waarschijnlijk de meest spectaculaire speler die ooit op een voetbalveld heeft gestaan. Dat komt natuurlijk door zijn dribbels, maar ook door zijn spontaniteit en zijn genialiteit.

Brazilië had in de kwartfinales van het WK 2002 moeite om een sterke Engelse ploeg te ontwrichten, tot Ronaldinho in de 50ᵉ minuut een vrije trap mocht nemen. Iedereen dacht dat de Braziliaan zou voorzetten, maar hij legde de bal tot ieders verbazing in de verste hoek.

Alles aan dit doelpunt was prachtig. Om te beginnen is de maker ervan, Andrés Iniesta, een van de meest gewaardeerde spelers in het voetbal. Het schot waarmee hij scoorde was daarnaast zuiver en gericht, en maakte een einde aan de WK-droom van Oranje. En dan was er de viering, een eerbetoon aan de in 2009 overleden Espanyol-aanvoerder Dani Jarque. Een doelpunt dat Spanje zijn eerste en enige wereldtitel bezorgde. Gescoord door wie anders dan de grote Iniesta.

Op het WK van 2010 werden heel wat prachtige doelpunten gescoord. Voor velen had dat te maken met de gebruikte bal, de Jabulani, die onwaarschijnlijke zwabberde. Nadat Uruguay de halve finale verloor van Nederland, kwam het in de wedstrijd om de derde plaats uit tegen Duitsland.

Het was een wedstrijd waarin Diego Forlan zich opnieuw onderscheidde. Als topscorer van het toernooi met vier doelpunten volleyde hij de bal meesterlijk binnen en zette hij zijn land op voorsprong. Duitsland won uiteindelijk met 3-2, maar Forlan werd uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi.

Een doelpunt van Cristiano Ronaldo mocht niet ontbreken in deze lijst. En je hoeft niet lang na te denken over zijn meest memorabele treffer. In de groepsfase van het WK in 2018 stond Portugal met 3-2 achter tegen Spanje, ondanks twee goals van CR7. Net toen alles verloren leek, kregen de Portugezen in de 88ᵉ minuut een vrije trap. Ronaldo nam zijn verantwoordelijkheid en verstuurde een raket achter een hulpeloze David de Gea. Met een hattrick stuurde Ronaldo zijn land naar de achtste finales.

12 jaar nadat hij zijn eerste WK gewonnen had, stond Pelé in de finale van 1970 tegenover de Italianen. Al in de 18ᵉ minuut sprong de spits hoger dan iedereen en opende hij de score. Brazilië won met 4-1 en Pelé won zijn derde wereldbeker, en dat op slechts 30-jarige leeftijd.

In 2010 was Afrika voor het eerst in zijn geschiedenis gastheer voor het WK. In de openingswedstrijd nam thuisland Zuid-Afrika het op tegen Mexico in een stadion waar het geluid van vuvuzela's alles overstemde.

"Doelpunt voor Zuid-Afrika! Doelpunt voor Zuid-Afrika!"

In een zeer gesloten wedstrijd is het Zuid-Afrika dat het eerste doelpunt van het WK maakte na een raket van Tshabalala. De commentatoren van Sky Sports waren extatisch: "TSHABALALA! GOAL Bafana Bafana! Doelpunt voor Zuid-Afrika! Doelpunt voor heel Afrika!" Na een mythische viering door de Zuid-Afrikanen was één ding zeker: het WK 2010 was nu echt begonnen.

Met een hattrick in de finale van het WK schreef Kylian Mbappé zijn naam in gouden letters bij in de voetbalgeschiedenis. Het meest legendarische doelpunt van zijn drie treffers was de prachtige volley waarmee Frankrijk in de 81e minuut op gelijke hoogte kwam. Een moment dat voor altijd in de geschiedenis gegrift staat.