1999 : Manchester United – Bayern München
2005 : Liverpool – AC Milan
2014 : Real Madrid – Atletico Madrid
2017 : FC Barcelona – PSG
2019 : Liverpool – FC Barcelona

Het waren betere tijden voor het Amsterdamse Ajax. In de laatste 16 van de Champions League verloor de club in Amsterdam de heenwedstrijd tegen toenmalig drievoudig winnaar Real Madrid. In Bernabeu liet Ajax zich niet intimideren en zorgde de club voor een indrukwekkende terugkeer (4-1).

De jongelingen van Ajax, die door het publiek op handen werden gedragen, zagen zich al in de finale, maar moesten het in de halve finales nog opnemen tegen Tottenham. Ajax won de heenwedstrijd in Londen met 1-0 en leidde thuis met 2-0 in de terugwedstrijd. De finale leek binnen voor de Amsterdammers, maar Lucas Moura scoorde tegen alle verwachtingen in een hattrick in de tweede helft. Tottenham ging samen met Liverpool naar een volledig Engelse finale.

Alleen de oudsten hebben deze memorabele WK-wedstrijd meegemaakt. In de kwartfinales maakte Zwitserland drie doelpunten en leek het in staat om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar Oostenrijk maakte binnen drie minuten gelijk. Een festival met twaalf doelpunten in totaal, gewonnen door de Oostenrijkers met 7-5.

Een van de spannendste scenario's uit de geschiedenis, maar ook een nationaal trauma. Tegen West-Duitsland in de halve finale van het WK had Frankrijk moeite met de offensieve tegenstander en verloor het Battiston na een onbestrafte aanslag van Schumacher. De Fransen slaagden er echter in verlengingen af te dwingen en zelfs met twee doelpunten verschil te leiden. Maar de Duitsers kwamen terug en wonnen de penaltyreeks. 'Sevilla 82' zit veertig jaar later nog steeds in het collectieve voetbalgeheugen.

Een dubbele confrontatie die misschien vergeten is, behalve natuurlijk door de fans van FC Metz! In de heenwedstrijd werd de Franse club thuis met 4-2 verslagen en bespot in de media. In de terugwedstrijd won FC Metz in een halfleeg Camp Nou met 4-1. Een klap voor de mythische Catalaanse club.

De club uit de Franse hoofdstad verloor de heenwedstrijd in de voorronde van de Champions League met 3-2 van het Roemeense Steaua Boekarest. Onmogelijk om recht te zetten? Niet voor het grote Paris-Saint-Germain van Rai en Leonardo. Dat verpletterde Steaua in de terugwedstrijd met 5-0.

In de halve finale van het WK in 1998 moest Frankrijk achtervolgen na een doelpunt van de productieve Davor Suker. De Fransen zetten na de rust de scheve situatie recht en plaatsten zich voor de finale tegen Brazilië. Bijzonder is dat de twee Franse goals in de zege werden gemaakt door verdediger Lilian Thuram, zijn enige twee doelpunten in ... 142 caps!

De beroemdste remontada in de geschiedenis van het Franse clubvoetbal. In iets meer dan een half uur tijd stortte OM tegen Montpellier in in het Stade Vélodrome en kreeg het vier doelpunten om de oren. Het ultra-offensieve Marseille van coach Rolland Courbis bracht Montpellier echter nog aan het twijfelen. OM wist vijf doelpunten te maken en pakte alsnog de zege.

Een Champions League-finale die alle voetbalfans zich nog levendig zullen herinneren. Bayern München nam al in de zesde minuut de leiding, en sommige Duitse fans waren de zege al aan het vieren. Manchester United deed de wedstrijd in de blessuretijd echter nog kantelen met twee doelpunten van Sheringham en Solskjaer. Een krankzinnig scenario om de 20ste eeuw af te sluiten!

Nadat Frankrijk in de finale van Euro 2000 op achterstand was gekomen tegen Italië, maakte het in de slotseconden gelijk via Sylvain Wiltord. David Trezeguet scoorde in de extra tijd een Golden Goal en bezorgde Les Bleus zo na de wereldtitel in 1998 nu ook de Europese titel.

In 2004 was AC Milan de titelverdediger in de Champions League en een van de meest gevreesde clubs in Europa. In de kwartfinales van het kampioenenbal tegen Deportivo La Coruña wonnen de Rossoneri de heenwedstrijd gemakkelijk met 4-1. De terugwedstrijd was een ander paar mouwen. De Italiaanse grootmacht verloor met 4-0 in Spanje en mocht haar koffers pakken. Een grote teleurstelling voor de club.

Het jaar daarop stond Milan opnieuw in de finale van de Champions League, waarin ze het deze keer opnamen tegen Liverpool. Bij rust leek de wedstrijd al beslist na een 3-0-voorsprong voor Milan. Liverpool tekende echter voor een ongelooflijke comeback en maakte binnen 15 minuten gelijk, waarna het won op strafschoppen. De wedstrijd ging de geschiedenis van de Champions League in als het 'Wonder van Istanbul'.

In 2014 werd de finale van de Champions League een volledig Madrileense aangelegenheid. Real was al jaren op jacht naar 'la décima', de tiende eindzege in de belangrijkste Europese competitie. Atletico opende de score via Godin en leidde een groot deel van de wedstrijd. Maar Sergio Ramos maakte in de laatste minuut gelijk met een rake kopbal en dwong zo verlengingen af.  Daarin zou de Koninklijke aan het langste eind trekken.

PSG en Barça stonden in 2017 tegenover elkaar in de zestiende finales van de Champions League. In de heenwedstrijd gooiden de Parijzenaars hun complexen van zich af en speelden ze Messi en zijn teamgenoten met 4-0 van het veld. Maar de Catalanen zouden PSG verrassen met hun vastberadenheid. Drie weken later won Barça in een onwaarschijnlijk scenario met 6-1, met een doelpunt in de laatste minuut na een vrije trap. De term 'remontada' die voor deze wedstrijd wordt gebruikt, is sindsdien algemeen gangbaar geworden.

In Camp Nou werd het Liverpool van Jürgen Klopp in de heenwedstrijd van de halve finales van de Champions League met 3-0 verslagen. In de terugwedstrijd won de ploeg van de Duitse coach met 4-0, onder meer dankzij een onwaarschijnlijk doelpunt uit een corner. Liverpool effende zo het pad naar zijn eerste Europese triomf sinds 2005.